Aloe Vera Bitkisini Tanıyalım!
Tıbbi sarısabır (Aloe vera), Asphodelaceae familyasından tıbbi amaçlarla kullanılan bir sarısabır türü. Yaprak, iki bölümden, meydana gelmiştir. Müshil olarak kullanılan ve antrakinonlar adı verilen maddeleri içeren yeşil kabuk bölümü ve Aloe jeli olarak adlandırılan müsilaj bölümü.
Jel kısmında, 18 amino asid, 20 mineral, 12 vitamin ile çeşitli bilimsel araştımalarda immunostimülan olduğu gösterilmiş olan asemannan, glukomannan, mannoz-6 fosfat, aloerid gibi polisakkaridler; çeşitli enzimler, deneysel olarak antihistaminik olduğu gösterilmiş olan alprogen; yine çeşitli çalışmalarda kan kolesterol düzeylerine ve selim prostat hipertrofisine etkili olduğu bildirilen lupeol, beta-sitosterol ve kampesterol gibi steroller ile lignin, salisilat gibi maddeler bulunmaktadır. Antrakinonları içeren kabuk bölümü suyunun uçurulması ile elde edilen ve laksatif olarak kullanılan kısma Aloe denir. Yaprağın iç kısmında bulunan ve parankim hücreler tarafından imal edilen müsilaj görünümlü renksiz kısma ise Aloe vera Jel adı verilir. Bu iki kısım devamlı şekilde kavram karışıklığına neden olduğu için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün Seçilmiş Tıbbi Bitkiler monografında ayrı bölümler halinde incelenmiştir.
Aloe vera jel inin gerek yüzeysel kullanım, gerekse besin tamamlayıcısı olarak içecek şeklinde hazırlanması, özel yöntemler gerektirmektedir ve ürünler, günümüzün son derece gelişmiş analiz yöntemleri ile kontrol edilmektedir. Bundan amaç, jelde varolduğu bilinen maddelerin ürünün içinde de korunmuş olarak bulunmasıdır.
Aloe vera, yapılan araştırmalar sonucu birçok faydası olduğu kaıtlanan, zambakgiller familyasından olan kaktüse benzer bir bitkidir. Aloe Vera bitkisinin popülerliği çok eski zamanlardan günümüze kadar hala devam etmektedir. Kozmetik ürünleri de dahil olmak üzere birçok ilaç tedavisinde kullanılan aloe vera bitkisi ülkemizin güney bölgelerinde, sıcak alanlarda daha çok yetişmektedir. Yaprakları içerisinde saydam jöleye benzer bir özsu bulunduran aloe vera bitkisi faydaları ile adeta şifa dağıtıyor.
Aloe Vera Bitkisinin Faydaları!
- Aloe Vera sindirim sistemini kuvvetlendirir.
- Mide rahatsızlıklarını en aza indirmektedir.
- Cilt derisi üzerinde kompres bazlı tedavi unsuru haline gelen bu bitki, yıpranmış hücreleri yenilerken, onarma ve nemlendirme amaçlı da kullanılabilmektedir.
- Aloe vera yağı veya aloe vera sabunu cilde uygulandığında özellikle kuru ciltlerde sık karşılaşılan dökülme ve kızarıklık sorunlarını iyileştirmeyi sağlar.
- Yanıklar, deri iltihaplanmaları ve güneş ışınlarının zararlı etkileri sonucu oluşan yanıklar aloe veranın bileşenleri sayesinde tedavi edilmektedir.
- Kolon kanseri riskini azaltır.
- Bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılır.
- Bağırsak mantarlarını giderir.
- Böbrekleri hastalıklardan koruma etkisine sahip olan aloe veranın vücuttaki enzimleri depolama özelliğine sahip olduğu bilinmektedir.
- Enfeksiyon oluşumunu engeller.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Kana oksijen aşılayan aloe vera bitkisinin iltihap problemlerinde de tedavi edici yapıya sahip olduğu gözlemlenmiştir.
- Aloe vera akne tedavisinde kullanılır.
- Güneş yanığına faydalıdır. Antioksidan özelliği sayesinde cilt yanıklarını hızlı şekilde tedavi eder.
- Cildin yaşlanmasını önler.
- Aloe vera bitkisi kanser tümörlerinin oluşmasını başlangıç aşamasında engelleyebilir.
- Kolesterol seviyesini dengede tutar.
- Kalp damar sağlığına faydalıdır.
- Kan akışının hızlanmasını sağlayarak damar tıkanıklığını önler.
- Aloe vera jeli ve sabunu ufak cilt alerjileni tedavi eder.
- Aloe vera depresyon ve ruhi bozukluklara neden olan sorunları ortadan kaldırabilir.
- Aloe vera bitkisi radyasyon etkilerini azaltabilir.
- Aloe veranın mikrop öldürücü özelliği vardır.
- Vücuda mineral ve vitamin depolar.
- Diyabete iyi geldiği gözlemlenmiştir.
- Böcek sokmalarına karşı aloe vera jeli faydalıdır.
- Aloe vera kremi sivilceleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.
- Aloe vera bitkisi kaynatılarak içildiğinde astım hastalığının etkisini azaltır.
- Göz iltihaplarını aloe vera suyu ile hafifletir.
- Aloe vera jeli veya aloe vera kremi donmadan kaynaklanan doku hasarlarına faydalıdır.
- Elma ile alındığında aloe vera suyu müshil görevi görür.
Aloe Vera Özlü Gümüş İyonlu Bitkisel Sıvı Sabun umuzu Denediniz Mi?
Aloe Vera etkili gümüş iyonlu bitkisel sabunumuzu deneyerek yukarıda gördüğünüz aloe vera faydalarının cildinizdeki etkisini görebilirsiniz.
İmece Sistem Network Marketing’e katılarak sipariş verebilirsiniz.
Aloe Vera Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?
“Aloe vera” bir süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Tür, modern bahçıvanlar arasında varsayılan bir şifalı bitki olarak ve ilginç çiçekleri, formu ve sulu olmasıyla popülerdir. Bu öz, türlerin doğal yağışların düşük olduğu bölgelerde hayatta kalmasını sağlayarak, onu taş döşeli bahçeler ve diğer düşük su kullanılan bahçeler için ideal yapar. Türler 8-11 bölgeleri arasında dayanıklıdır ve şiddetli don ve kara tahammülsüzdür. Örümcek akarları, etli böcekler, ölçek böcekler ve yaprak bitki türlerinin bitki sağlığında bir düşüşe neden olabilmesine rağmen tür çoğu böcek zararlısına nispeten dirençlidir. Bu bitki Kraliyet Bahçıvanlık Derneği ‘nin Bahçe Merit Ödülü nü kazandı.
Saksıda, türler iyi drene edilmiş, kumlu saksı toprağı ve parlak, güneşli koşullar gerektirir. Aloe bitkileri çok fazla güneş altında yanabilir veya saksı suyu boşaltmadığında büzüşebilir. İyi bir drenaj sağladıklarından, kaliteli bir ticari yetiştirme toprak karışımının veya paketlenmiş “kaktüsler ve sulu karışım toprağının” kullanılması tavsiye edilir. Pişmiş toprak kaplar gözenekli oldukları için tercih edilir. Tekrar sulamadan önce saksı bitkilerinin tamamen kurumasına izin verilmelidir. Saksıda aloe, “ana bitkinin” yanlarından büyüyen “yavrular” ile kalabalıklaşabilir. Kalabalık hale gelen bitkiler, daha fazla büyümeye yer açmak ve haşere istilasını önlemeye yardımcı olmak için bölünmeli ve saklanmalıdır. Kış aylarında, Aloe vera çok az nem gerektiren uykuda kalabilir. Don veya kar alan bölgelerde, türler en iyi şekilde iç mekanlarda veya ısıtılmış seralarda saklanır.
Kozmetik endüstrisine tedarik sağlamak için Avustralya, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Çin, Meksika, Hindistan, Jamaika, iç kesimlerde bile iyi yetiştiği İspanya’da Kenya, Tanzanya ve Güney Afrika ABD ile birlikte büyük ölçekli tarımsal “Aloe vera” üretimi vardır.
Sağlıklı Hayat İçin
Abone Ol
Aylık e-posta listemize kaydolarak en son haberleri, yeni yazılarımızı ve ürünlerimizi doğrudan gelen e posta kutunuza alırsınız.